ابزار مالی چیست؟ و به چند دسته تقسیم میشود؟
شاید این روزها بارها نام ابزارهای مالی به گوشتان خورده باشد اما درست و دقیق با معنای آن آشنا نباشید. در ادامه تلاش کردیم سرراست، صریح و ساده به سراغ این مفهوم برویم و آن را با این پیشفرض که آشنایی چندانی با مسائل اقتصادی و مالی وجود ندارد، تشریح کنیم:
در علم اقتصاد به هر چیزی که دارای ارزش باشد و بتوان آن را معامله کرد، ابزار مالی گفته میشود. از جمله ابزارهای مالی میتوان به پول نقد، ارز، سهام، دارایی، بدهی و وام اشاره کرد. هر نوع مدرکی که نشان میدهد فرد، در سود شرکت یا نهادی شریک است نیز ابزار مالی به حساب میآید. امروزه با توجه به تکنولوژیهای نوین، بیشتر ابزارهای مالی به صورت الکترونیکی عرضه میشوند.
انواع ابزارهای مالی:
ابزارهای مالی به چهار دسته کلی تقسیم میشوند: ابزارهای سرمایهای، ابزارهای استقراضی، ابزارهای مشتقه و ابزارهای ترکیبی. در ادامه با مهمترین ابزارهای مالی آشنا میشوید:
پول نقد ملک سند رسمی (قانونی) برگه سهام اوراق بهادار اوراق قرض بیمه
صندوقهای سرمایهگذاری ارز
ابزار مالی اسلامی یا صکوک
به اوراق بهاداری که دارای قابلیت معامله کردن با قیمت یکسان و همچنین مورد تایید اسلام باشند صکوک میگویند. دارندگان اوراق صکوک به صورت مشاع مالک یک یا تعدادی از داراییها و منافع حاصل از آنها هستند.
فواید ابزارهای مالی چیست؟
رشد سرمایه و سود سهام
سرمایهگذاران ابزارهای مالی را خریداری و با آن معامله میکنند تا از این طریق هم سرمایه خود را افزایش دهند و هم روی اوراق قرضه یا سود سهام خود بهره دریافت کنند.
کنترل ریسک
با خرید داراییهایی که از یکدیگر مستقل عمل میکنند و تنوع پورتفوی خود، ریسک سبد سرمایهگذاریشان را کاهش میدهند.
آمادگی برای اتفاقات غیرمنتظره
سرمایهگذاران با استفاده از ابزار مالی بیمه و بیمه کردن پرتفوی خود تلاش میکنند ارزش سبدشان کاهش پیدا نکند.
بیمه زندگی، امنترین ابزار مالی
مشاوران مالی اعتقاد دارند بهترین روش ثروتآفرینی این است که از پساندازها برای سرمایهگذاری استفاده و از این طریق سود حاصل شود. در میان ابزارهای مالی، بیمه زندگی یکی از بهترین و مطمئنترین روشهای سرمایهگذاری است. به همین علت این نوع سرمایهگذاری در کشورهای توسعهیافته با استقبال خوبی روبهرو شده و برای اغلب مردم در سطح جهان در دسترسترین روش برای سرمایهگذاری خرید بیمه عمر و زندگی است.
بیمههای زندگی دربرگیرنده سود تضمینی و سود مشارکت هستند که همراهی این دو مقدار با یکدیگر موجب میشود بتوانند میزان بازدهی قابل توجهی را برای اصل سرمایه به همراه بیاورند. ضمن اینکه شرکت بیمهگر متعهد میشود در برابر وقایعی مانند بیماری، مرگ، از کارافتادگی، نقص عضو و... فرد بیمهشده را از مزایایی که در قرارداد ذکر شده بهرهمند کند.
نکته قابل توجه این است که شرکت بیمه، فقط بخشی از سرمایهای که از فرد دریافت کرده را سرمایهگذاری میکند و بخشی از آن را كنار ميگذارد تا بتواند تعهدات آينده خود را جواب دهد. اما شرکت بیمه باران در محصول انحصاری خود به نام بیمه ترنم باران، با 95 درصد از سرمایه افراد سرمایهگذاری میکند و طبیعی است که این امتیاز میتواند سود مشارکت را به مراتب افزایش دهد.