چگونه با نوجوانان درباره مفاهیم مالی و سرمایه‌گذاری صحبت کنیم؟

اگر نوجوانی در خانه دارید، خوب می‌دانید گاهی چقدر کنار آمدن با روحیه خاص آن‌ها چالش برانگیز می‌شود. احتمالا گاهی با خود فکر می‌کنید کودک شیرین و حرف‌گوش‌کن‌‌تان چطور تبدیل به نوجوانی عصیان‌گر و ناآرام شده است. کار وقتی دشوارتر می‌شود که بخواهید به او چیزی را آموزش بدهید تا در آینده بتواند از منافع آن بهره‌مند شود.

آموزش آداب اجتماعی، تفکر سالم، اهمیت دادن به نظم و انضباط شخصی، درس خواندن و آموختن حرفه و مهارتی کاربردی، ورزش کردن و.... برای ورود به زندگی بزرگسالی ضروری است. اما شاید آنچه در این میان مغفول می‌ماند یا راه مناسبی برای آموزش آن پیدا نمی‌شود، آشنایی نوجوانان با سواد مالی و یادگیری مهارت‌های آن است.

بسیاری از مصائب مالی بزرگسالی و میانسالی از عدم آموزش درست سواد مالی به کودکان و نوجوانان نشات می‌گیرد. اگر افراد در نخستین سال‌های زندگی با سواد مالی و مفاهیم آن آشنا شوند و در سال‌های بعد به مرور به آموخته‌های خود اضافه کنند، آینده‌ای روشن‌تر از پیش برای خود خواهند ساخت. اما به راستی بهترین راه‌های آموزش سواد مالی به نوجوانان چیست؟ چطور می‌توان آن‌ها را با مفاهیم مالی آشنا کرد و انتظار داشت راه رفتار کردن با پول و سرمایه را یاد بگیرند؟

  1.     1. با معلم نوجوانتان صحبت کنید

برای شروع مسیر آموزش سواد مالی به فرزندتان، بهتر است ابتدا با معلم او صحبت کنید و او را از تصمیم خود آگاه کنید. شاید معلم فرزندتان با شناختی که از او پیدا کرده بتواند نکات و راه‌های سودمندی را به شما گوشزد کند و تکمیل‌کننده تلاش‌های شما باشد.

  1.    2.  به او پول توجیبی بدهید

بسیاری از والدین به پرداخت پول توجیبی منظم و روتین اعتقاد ندارند و فرزندشان هر زمان که نیاز به پول داشت، از آن‌ها درخواست پول می‌کند. اما این روش، منسوخ و ناکارآمد است و فرزند شما هرگز یاد نمی‌گیرد پول و سرمایه‌اش را مدیریت کند. برای شروع این کار لازم نیست مبلغ قابل توجهی را در نظر بگیرید. پول تو جیبی باید به اندازه‌ای باشد که نیازهای اولیه فرزندتان را رفع و رجوع کند.

 

  1.     3. بودجه خرید ایجاد کنید

یکی از بهترین روش‌ها برای آموزش سواد مالی به فرزندتان این است که به او یاد بدهید نیازهایش را اولویت‌بندی کند و براساس بودجه‌ای که در اختیار دارد، خریدهای ضروری و بااهمیتش را انجام بدهد. هرگز بودجه خرید تمام وسایل مورد نیازش را در اختیار او قرار ندهید زیرا در این صورت به اهمیت اولویت‌بندی پی نمی‌برد. با او درباره میزان بودجه به توافق برسید و پس از اولویت‌بندی درباره ارزش هر آیتم با او صحبت کنید و از او بپرسید چرا اهمیت مثلا آیتم یک از آیتم سه بیشتر است.

  1.     4. به او بابت انجام کارهای مختلف حقوق و پاداش بدهید

با پرداخت حقوق در ازای انجام کاری که در توان و ظرفیت فرزندتان باشد، به او می‌آموزید کار کردن و داشتن درآمد یکی از ضروری‌ترین الزامات ورود به دنیای بزرگسالی است. او با این روش یاد می گیرد برای رسیدن به خواسته‌های خود تلاش کند و طعم شیرین استقلال مالی را بچشد.

  1.     5. با او درباره مشاغل و میزان حقوق و درآمدهای مختلف صحبت کنید

اگر فرزند نوجوانتان در آستانه تعین رشته تحصیلی یا آموختن مهارتی قرار دارد، با او درباره مشاغل مختلف، شرایط آن و میزان حقوق و درآمدش صحبت کنید. او در خلال این صحبت‌ها می‌آموزد که یکی از ملاک‌های انتخاب شغل، در کنار علاقه منبع درآمد آن است. ضمن اینکه بیش از پیش با اهمیت درآمد و میزان آن آشنا می‌شود.

  1.   6.  اهمیت پس‌انداز کردن را به او بیاموزید

یکی از بزرگ‌ترین مفاهیم سواد مالی، پس‌انداز کردن و داشتن اندوخته مالی است. بنابراین در نخستین مراحل آموزش سواد مالی به فرزندتان باید او را با اهمیت پس‌انداز کردن آشنا کنید. در ابتدای راه می‌توانید با استفاده از راهکارهای تشویقی و انگیزه‌بخش او را یاری دهید. مثلا به او بگویید اگر 20 درصد از پول توجیبی ماهانه یا هفتگی‌اش را پس‌انداز کند، شما هم به او وامی می‌دهید که بتواند کالای مورد علاقه‌اش را بخرد.

  1.     7. او را با مفاهیم بیمه‌های عمر و زندگی آشنا کنید

    یکی از بهترین و امن‌ترین روش‌های سرمایه‌گذاری، خرید بیمه زندگی است. در این روشِ سرمایه‌گذاری، امنیت و دور نگه‌داشتن سرمایه مهم‌ترین رکن است که می‌تواند برای نوجوانان آموزنده باشد و رفتارها و احساسات هیجانی و دراماتیک آن‌ها را تعدیل کند. با فرزندتان درباره انواع بیمه‌های زندگی صحبت کنید و به او گوشزد کنید داشتن حداقل یک بیمه‌نامه زندگی در طول عمر تا چه اندازه می‌تواند سپر دفاعی‌شان در برابر انواع تهدیدها و خطرات باشد.



منبع: weareteachers

 

 



باران

چترها را باید بست، زیر باران باید رفت...